Antwoorden van het College op vragen rondom klimaatfilm Al Gore
Update met antwoord van het college
Twee maanden geleden heeft de Lijst Pim Fortuyn Eindhoven raadsvragen gesteld over het gesubsidieerd vertonen van de film "An Inconvenient Truth" op de Eindhovense middelbare scholen.
De maker van de film - Al Gore - was onder Clinton vice-president van de Verenigde Staten en in hun regeerperiode heeft de V.S. het Kyoto-verdrag keihard verworpen. Daarom is het deste vreemder dat deze persoon nu de wereld rondreist - ook Nederland - om paniek te zaaien met zijn apocalyptisch verhaal. De film laat namelijk een alles behalve genuanceerd beeld zien van de 'klimaatsituatie'. Zo laat Al Gore bijvoorbeeld de zeewaterspiegel met een factor 20 (!!!) meer stijgen dan het IPCC voorspelt. U zult begrijpen dat dergelijke overdrijvingen voor een land als Nederland ernstige gevolgen kan hebben mocht de overheid haar beleid hierdoor laten leiden. Maar, de gemeente Eindhoven laat met haar antwoorden op onze vragen zien dat ze recht achter het verhaal van Gore staat. De film is op initiatief van de gemeente zelfs opgenomen in een speciaal lesprogramma rondom het klimaat en van enige kritische kanttekeningen lijkt geen sprake te zijn. We hebben dan ook weinig hoop dat de 'discussies' in de schoolklassen iets zullen
opleveren.
Hieronder volgen nogmaals onze raadsvragen met daaronder de gladde antwoorden van het College van B&W.
Raadsvragen van het raadslid de heer R. Reker over de filmvoorstelling "An Inconvenient Truth"
Tot onze grote verbazing vernamen we dat wethouder Van Merrienboer enkele duizenden leerlingen van de Eindhovense middelbare scholen heeft uitgenodigd om gratis de film “An Inconvenient Truth” van Al Gore te bekijken in Theater Pathé. Nadat deze leerlingen de afgelopen jaren reeds de “documentaires” van politiek activist Michael Moore voorgeschoteld hebben gekregen tijdens hun lessen maatschappijleer gaat de gemeente Eindhoven nu zelfs nog een stap verder.
Rondom klimaatverandering en de menselijke bijdrage aan het broeikaseffect bestaat grote onenigheid in de wetenschappelijke wereld en de maatschappelijke discussie hierover begint gelukkig langzaam op gang te komen. We vinden het daarom dan ook vreemd dat de wethouder vanuit zijn rol partij kiest en meent dat deze film de waarheid verkondigt. Een dergelijke claim op de waarheid is, uitgaand van de in de wetenschap gangbare falsificatietheorie van Karl Popper, zéér onwetenschappelijk te noemen. Veel erger is het natuurlijk dat de Eindhovense scholieren met deze naïeve en niet-kritische visie worden opgezadeld. We hebben het dan nog niet eens over de inhoud van de film, waarin Gore goochelt met cijfers en vrij twijfelachtige oorzaak-gevolg relaties legt (*1).
We komen daarmee tot de volgende vragen:
1. Waarom laat het college de scholing en voorlichting van dergelijke kwesties niet over aan de Eindhovense middelbare scholen?
2. Is er vanuit de Eindhovense middelbare scholen een verzoek gekomen tot deze subsidie?
3. Is dit een eenmalige actie of is het collegebeleid dat politieke visies vanuit de lokale overheid gedoceerd gaan worden aan de Eindhovense (middelbare) schooljeugd?
4. Er zijn inmiddels plannen om een vervolg te organiseren op deze film, in samenwerking met het Milieu Educatie Centrum. Vindt het college het geen beter idee om deze gelegenheid te gebruiken om de scholieren de andere kant van de zaak te laten zien, bijvoorbeeld door middel van een lezing door Elzevierjournalist Simon Rozendaal, die duidelijk onderbouwde kritiek op de film van Gore heeft? (*2)
Eindhoven, 5 december 2006.
(*1) HYPERLINK http://article.nationalreview.com/?q=YmFiZDAyMWFhMGIxNTgwNGlyMjVkZjQ4OGFiZjFINjc=
(*2) HYPERLINK http://www.elsevier.nl/opinie/weblog/asp/artnr/125240/weblogid/35/index.html
Antwoord van burgemeester en wethouders
1. De gemeente Eindhoven heeft scholen aangeboden om deze film te bezoeken, omdat bewustwording over en eventuele maatregelen ter verbetering van het klimaatbeleid in Eindhoven onder meer een verantwoordelijkheid is van de gemeente Eindhoven. De middelbare scholen hebben de keus gekregen wel of niet gebruik te maken van dit aanbod.
2. Nee, het verzoek is gekomen van de Eindhovense werkgroep “de Vierde kamer” (voorheen het politiek avondgebed).
3. Het is geen beleid om politieke visies te doceren. Hoewel er rondom de klimaatveranderingen nog een aantal wetenschappelijke vragen bestaan, is de wetenschap er in het algemeen overduidelijk over eens dat de klimaatverandering mede het gevolg is van menselijk handelen. De gemeente Eindhoven wil hierin haar verantwoordelijkheid nemen en heeft daartoe in april 2003 al de beleidsnota Klimaat “Van energiebesparing naar klimaatbeleid” vastgesteld. Het college heeft ervoor gekozen om de bovenbouw van HAVO/VWO naar deze film te laten gaan en binnen het lesprogramma op school een discussie hierover op gang te brengen. Het doel is informeren van leerlingen, discussie op gang brengen en daarmee bewustwording van de gevolgen van het menselijk handelen op het klimaat.
4. In samenwerking tussen de dienst Stedelijke Ontwikkeling en Beheer, het Milieu Educatie Centrum en een vertegenwoordiging van het Eindhovens voortgezet onderwijs is de film ingebed in een lesprogramma. Het college acht deze partijen goed in staat om de film in een breder kader te plaatsen om een discussie en eigen meningsvorming onder leerlingen op gang te brengen. Het college heeft daarom gemeend dat hier geen andere partijen voor benaderd dienden te worden.
Eindhoven, 23 januari 2007
Redactie Lijst Pim Fortuyn Eindhoven