Politiek Beleidsplan

De politieke vereniging Lijst Pim Fortuyn Eindhoven is in 2004 opgericht vanuit de landelijke partij die in 2002 vanuit het niets met 26 zetels in de Tweede Kamer kwam.
Maar ...wat doen en willen  wij in Eindhoven? (Lees verder)

Fractieleden Lijst Pim Fortuyn

Rudy Reker
Fractievoorzitter

 
Reker-Lilian Wiebers
Fractiemedewerkster 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Damian Dassen
Commissielid Lijst Pim Fortuyn.
Bestuurslid
Jonge Fortuynisten

  


Tom van den Boomen
Commissielid

     Jonge Fortuynisten

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Stef Kleine Staarman
Voorzitter
Jonge Fortuynisten 

 

 

 

 

 

 

 

 
Timo Hoogerwaard
Secretaris
Jonge Fortuynisten

 

 

Betoog over de kleur van Zwarte Piet

Betoog Zwarte Piet

2 juni 2020

Voorzitter, dank u wel.

Dat we het ten tijde van de coronacrisis moeten hebben over de kleur van Zwarte Piet is eigenlijk te gek voor woorden. Maar ja, het kan niet anders. Met een RIB heeft het college op 28 april jl. laten weten dat Zwarte Pieten bij de komende Sinterklaasactiviteiten niet meer zwart of bruin geschminkt mogen zijn. Ook andere uiterlijke kenmerken van de traditionele Zwarte Piet zijn door dit college verboden. Daarom moeten wij als raad daar, nu helaas in coronatijd op reageren, anders zijn we te laat.

De door het college genoemde reden voor dit in onze optiek belachelijke en onzinnige besluit is de heftige geweldsuitbarsting tijdens de intocht op 17 november 2018. Een geweldsexplosie die ook wij als Lijst Pim Fortuyn verafschuwen.

In 2019 heeft het college twee besloten dialoogsessies gevoerd met in totaal vijftig van de in totaal 240.000 inwoners en daarna met het intochtcomité, zoals het college van B&W schrijft, een gezamenlijk (!) statement gepubliceerd dat Eindhoven vanaf 2020 volledig overgaat naar Pieten die in overeenstemming zijn met de landelijke TV-lijn.

Wat wij als Lijst Pim Fortuyn van meerdere partijen hebben gehoord, is dat dit besluit in Eindhoven niet zo gezamenlijk is genomen als u dit in de RIB schrijft. De burgemeester van Eindhoven heeft dit besluit gewoon doorgedrukt, zo is ons verteld. In de RIB gijzelt en chanteert de Eindhovense burgemeester het intochtcomité en andere organisaties door hen dwingend, op straffe van intrekking van de subsidieafspraken, voor te schrijven welke kleur en attributen Zwarte Pieten niet mogen hebben. Voorzitter, dit is ontoelaatbaar in een democratie en beschamend dat de Eindhovense burgemeester zich verlaagd tot dit niveau.

Vele vrijwilligers zoals de organisatoren, de ruim 150 geschminkte Zwarte Pieten, zij die als Zwarte Pieten in orkestjes spelen en tientallen deelnemers aan de Zwarte Pieten Parade overwegen te stoppen of zijn inmiddels al afgehaakt. Zij die al meerdere decennia met groot enthousiasme en plezier aan dit kinderfeest hebben meegewerkt, is de organisatie inmiddels kwijt. Dat is het resultaat van dit ondoordacht beleid.


Voorzitter,

Het college doet met dit besluit de vele voorstanders van de traditionele Zwarte Piet ernstig tekort en bevoordeelt de kleine groep beroepsdemonstranten van de anti-Zwarte Piet beweging onevenredig. Deze demonstranten zijn op basis van onjuiste interpretaties en onvoldoende historische kennis stug blijven volharden met hun protesten en het negeren van het traditionele Sinterklaasfeest met Zwarte Piet als cultureel erfgoed. Een kinderfeest dat al meer dan een eeuw jaarlijks in onze stad wordt gevierd.

De vraag is dan ook: “Wie maakt in onze stad als het gaat om de kleur van Zwarte Piet de dienst uit? Is dat een kleine landelijke groep radicale beroepsdemonstranten met enkele lokale meelopers of is dat de overgrote meerderheid van de Eindhovense bevolking? Voor wie is dit college in onze stad werkzaam?”.


Voorzitter,

De reden dat het huidige college dit onrechtvaardig besluit doordrukt ligt ons inziens ten grondslag aan het feit dat de Eindhovense burgemeester die, zoals hij zelf meerdere keren heeft gezegd verantwoordelijk is voor de openbare orde en veiligheid’, op dit terrein zeer ernstig heeft gefaald bij de intocht van Sinterklaas in 2018.

Hij wist, althans hij had kunnen en moeten weten dat als KOZP zou demonstreren er een groep voorstanders van Zwarte Piet een tegendemonstratie zou houden. Wij als Lijst Pim Fortuyn hebben dat de burgemeester 10 dagen daarvoor per mail medegedeeld. Eerst ontkende de burgemeester dat hij die mail had ontvangen, maar daar kwam hij later op terug. Hoe betrouwbaar kan een mens zijn, maar dat terzijde.

In heel Nederland waar deze beroepsdemonstranten of beter gezegd beroepsprovocateurs bij dit kinderfeest verschenen, was er onrust en moest de politie in actie komen. Maar ik vermoed dat ik de achterliggende gedachte van de Eindhovense burgemeester ondertussen wel kan raden: 'Eindhoven kan het' en 'Jorritsma kan het' en dus 'Jorritsma doet het'. En dat zou heel Nederland moeten weten.

Een aantal demonstraten kreeg een mooi protestbordje, zoals ‘Veilig feest voor ieder kind’ en meer van dat soort slogans. De ca. 20 demonstranten die met hun onredelijke eisen door de burgemeester naar wens werden bediend, kregen op het bordes voor de Catharinakerk een erepodium.


Voorzitter,

De Lijst Pim Fortuyn verafschuwt het geweld dat toen is losgebarsten en wij zullen daarom altijd het woord als wapen gebruiken. Maar deze onnozele beslissing van de Eindhovense burgemeester om de kat op het spek te binden en dan als het fout loopt uiterst laf de schuld af te schuiven op twee raadsleden door hen een kostbaar integriteitsonderzoek aan te smeren en nu uit rancune de traditionele Zwarte Piet verbieden, gaat de Lijst Pim Fortuyn en de meerderheid van de Eindhovense burgers te ver. Dit is regentesk bestuur.


Voorzitter, tot slot,

Het is niet de burgemeester van Eindhoven die bepaalt hoe Zwarte Piet in onze stad eruitziet, dat recht heeft het intochtcomité die in tegenstelling tot de burgemeester wél in goed contact staat met de burgerbevolking.

Daarom hebben wij u in de raadsvragen gevraagd om bij de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2021 een referendum te houden en de Eindhovenaren zelf te laten beslissen hoe zij het Sinterklaasfeest willen vieren, mét de traditionele Zwarte Piet of een fantasie Piet. Maar zelfs dat durft de burgemeester niet aan want hij wijst dat redelijke en democratisch voorstel resoluut af.

De Lijst Pim Fortuyn voorzitter geeft zich niet zomaar gewonnen en is, nu het college in 2021 geen referendum durft te houden, aan het onderzoeken om zelf een geldig referendum te organiseren onder de inwoners van Eindhoven. Want als er iemand iets over het uiterlijk van onze Zwarte Piet heeft te zeggen, is dat de Eindhovense bevolking en zeker niet de regenteske burgemeester van Eindhoven met zijn Zonnekoningsgedrag, wiens ambtsperiode in september 2022 afloopt.

En wij als Lijst Pim Fortuyn, als LPF vragen hierbij nu aan onze collega’s in de gemeenteraad van Eindhoven om ons initiatief daartoe te willen steunen. Wij zullen dan ook in de eerstvolgende gemeenteraadsvergadering een motie daarvoor indienen.

Dank u wel.

Rudy Reker, fractievoorzitter Lijst Pim Fortuyn

7/11/18 https://www.lijstpimfortuyn-eindhoven.nl/raadsvragen-sp-1457560321/1139-kick-out-zwarte-piet
28/11/18 https://www.lijstpimfortuyn-eindhoven.nl/74-commentaar/1143-hou-het-respectvol 

ED 1/05/2020 https://www.ed.nl/eindhoven/pietengebod-in-eindhoven-komt-hard-aan-bij-comite-intocht~abf1db9a/

ED 29/05/2020 https://www.ed.nl/eindhoven/geen-referendum-in-eindhoven-over-kleur-zwarte-piet~abd49165/ 

17/06/2020 Studio040 https://studio040.nl/nieuws/artikel/jorritsma-verbant-zwarte-piet-uit-stad-en-discussie-erover-uit-stadhuis 

15/6 Binnenlands Bestuur  https://www.binnenlandsbestuur.nl/bestuur-en-organisatie/nieuws/ophef-in-eindhoven-om-lpf-poster.13567167.lynkx