Politiek Beleidsplan

De politieke vereniging Lijst Pim Fortuyn Eindhoven is in 2004 opgericht vanuit de landelijke partij die in 2002 vanuit het niets met 26 zetels in de Tweede Kamer kwam.
Maar ...wat doen en willen  wij in Eindhoven? (Lees verder)

Fractieleden Lijst Pim Fortuyn

Rudy Reker
Fractievoorzitter

 
Reker-Lilian Wiebers
Fractiemedewerkster 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Damian Dassen
Commissielid

  


Tom van Nuenen
Commissielid

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Carlo van Remortel
Voorzitter
Jonge Fortuynisten  

 Wat is er gebeurd met de Turkse en Marokkaanse relschoppers?

 Foto: Fotopersbureau Bert Jansen
 
Raadsvragen: Uit de hand gelopen demonstratie van Pegida
1 september 2020  Met antwoord van het college van B&W
 
Geacht college,
Op 26 mei 2019 demonstreerde Pegida bij de Al Fourqaan moskee in Eindhoven. Deze demonstratie liep volledig uit de hand omdat Turkse en Marokkaanse relschoppers zowel de Pegida demonstranten als de politie bekogelden met stenen. Er werden diverse arrestaties verricht maar daarna werd het doodstil rondom deze zaak. Graag willen wij weten hoe het er nu voorstaat.
 
Dat brengt ons tot de volgende vragen:
1. Kunt u ons vertellen wat de status van de zaak nu is en wat er met de arrestanten is gebeurd? Wanneer begint de rechtzaak tegen deze relschoppers?
2. Heeft de oproep bij het programma Opsporing Verzocht nog wat opgeleverd?
3. Bent u het met ons eens dat als deze relschoppers niet bestraft worden je een slecht signaal afgeeft en ze een vrijbrief krijgen voor toekomstige demonstraties.
 
Op 22 juni 2019 zijn er Pegida-aanhangers opgepakt omdat zij, volgens de politie, in de buurt van de Al Fourqaan moskee wilden gaan flyeren terwijl dat was verboden door burgemeester Jorritsma. Er is altijd ontkend door Pegida dat ze hebben geflyert of überhaupt flyers bij zich hadden. De Pegida-aanhangers werden ook toen weer bekogeld met stenen en eieren door Turkse en Marokkaanse relschoppers.
 
4. Hoe staat het met dit onderzoek naar deze relschoppers en de aangehouden Pegidaaanhangers?
5. Burgemeester Jorritsma heeft op 3 september 2019 tegen de gemeenteraad gezegd dat Pegida nooit meer in Eindhoven bij een moskee mocht demonstreren. Hij gebruikte de woorden ‘over my dead body’. Staat de burgemeester nog steeds achter deze beslissing en bent u ervan overtuigd dat deze beslissing stand houdt bij de rechter?
 
Rudy Reker, fractievoorzitter
Tjerk Langman, raadslid
Lijst Pim Fortuyn Eindhoven
 

Antwoord van burgemeester en wethouders

1. Kunt u ons vertellen wat de status van de zaak nu is en wat er met de arrestanten is gebeurd? Wanneer begint de rechtszaak tegen deze relschoppers?

Het Openbaar Ministerie heeft aangegeven dat het opsporingsonderzoek is afgerond en er 18 verdachten worden vervolgd. Op 22 oktober 2020 zijn de zittingen gepland.

2. Heeft de oproep bij het programma Opsporing Verzocht nog wat opgeleverd?

Er hebben zich volgens het Openbaar Ministerie verschillende verdachten gemeld naar aanleiding van de uitzendingen van Bureau Brabant en Opsporing verzocht. Ook zijn er verdachten herkend door kijkers.

3. Bent u het met ons eens dat als deze relschoppers niet bestraft worden je een slecht signaal afgeeft en ze een vrijbrief krijgen voor toekomstige demonstraties.

Het is aan de rechter om de verdachten al dan niet te veroordelen.

4. Hoe staat het met dit onderzoek naar deze relschoppers en de aangehouden Pegida-aanhangers?

Het Openbaar Ministerie heeft ons geen informatie kunnen verschaffen over eventuele vermeende stenen-/ eiergooiers naar aanleiding van incidenten op die dag.

Ten aanzien van de aangehouden Pegida-aanhangers heeft het Openbaar Ministerie laten weten dat dit dossier ter beoordeling bij het OM ligt.

5. Burgemeester Jorritsma heeft op 3 september 2019 tegen de gemeenteraad gezegd dat Pegida nooit meer in Eindhoven bij een moskee mocht demonstreren. Hij gebruikte de woorden ‘over my dead body’. Staat de burgemeester nog steeds achter deze beslissing en bent u ervan overtuigd dat deze beslissing stand houdt bij de rechter?

Een ingediende kennisgeving voor een manifestatie wordt beoordeeld aan de hand van de criteria genoemd in de Wet Openbare Manifestaties en aan de hand van de actuele context van dat moment, met inachtneming van het advies van de politie. Dit geldt voor alle manifestaties, dus ook voor Pegida. Bij de beoordeling van de ingediende kennisgeving worden de, op dat moment, geldende COVID-19 maatregelen meegewogen.

Eindhoven, 1 september 2020