Politiek Beleidsplan

De politieke vereniging Lijst Pim Fortuyn Eindhoven is in 2004 opgericht vanuit de landelijke partij die in 2002 vanuit het niets met 26 zetels in de Tweede Kamer kwam.
Maar ...wat doen en willen  wij in Eindhoven? (Lees verder)

Fractieleden Lijst Pim Fortuyn

Rudy Reker
Fractievoorzitter

 
Reker-Lilian Wiebers
Fractiemedewerkster 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Damian Dassen
Commissielid Lijst Pim Fortuyn.
Bestuurslid
Jonge Fortuynisten

Jonge Fortuynisten

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Stef Kleine Staarman
Voorzitter
Jonge Fortuynisten 

 

 

 

 

 

 

 

 
Timo Hoogerwaard
Secretaris
Jonge Fortuynisten

 

 

Aardgasvrij Eindhoven

Raadsvoorstel Voorbereidingen Aardgasvrij Eindhoven Noordoost

21 november 2023


Voorzitter, dank u wel,                                
Met deze voorbereidingen begeeft u zich als gemeente op een pad van Stadsverwarming waar ook in de Generalenbuurt veel weerstand tegen is. En dat is begrijpelijk omdat er nog teveel onzekerheden zijn met 0 komma 0 garanties. Zowel technisch als financieel. Maar ja, dat krijg je als je voorop wil lopen zonder dat je alle mogelijkheden en toekomstige mogelijkheden van energievoorziening tegen elkaar hebt afgewogen.

Voor het aardgasvrij maken van ’t Ven vertelde wethouder Thijs nog dat en ik citeer: “De energietransitie vooral niet tot ongelijkheid mag leiden. Wij moeten als gemeente met een aanbod komen dat eigenaren niet kunnen weigeren – dus een verbeterde woning zonder er financieel op achteruit te gaan”.


Voorzitter,  
Het is duidelijk dat dit dus niet is gelukt en ook niet gaat lukken. In de 't Ven en Lievendaal is er een onoverbrugbaar tekort van bijna 3 miljoen euro en een mislukt project. Ook het gemeentelijk aanbod in de Generalenbuurt geeft behalve veel onduidelijkheid– en onzekerheden veel stress bij bewoners. U heeft de bewoners op infoavonden verteld dat zij minstens energielabel A of B moeten hebben. Nu kan ik mij voorstellen dat niet iedereen een dikke portemonnee heeft waaruit dit betaald kan worden.


Voorzitter,
-    Wie gaat het warmtenet straks exploiteren?

-    Is dat de gemeente Eindhoven en staat de gemeente Eindhoven dan ook garant staat voor de huidige en toekomstige exploitatietekorten?

-    Wat worden de tarieven? Deze moeten uiteraard, ook voor mensen met een laag inkomen betaalbaar zijn en ….. betaalbaar blijven.

-    Kun u de bewoners garanderen dat zij altijd over warm water beschikken om te douchen?

U heeft de bewoners op de infoavonden verteld dat zij minstens energielabel A of B moeten hebben.


-    Neemt de gemeente de isolatiekosten voor haar rekening?

-    Weten de bewoners en huiseigenaren de consequenties als zij niet mee willen doen, of om welke reden dan ook, niet mee kunnen doen?

-    Weten de bewoners en huiseigenaren de consequenties als zij wel toestemming geven om mee te doen aan dit Stadsverwarmingsproject?

-    Weten de bewoners en huiseigenaren wat er méér in- en aan de woning vertimmert moet worden om met warm water te douchen? Zoals, ………..

-    De gasketel er uit en een volledig geïnstalleerde Warmtepomp die veel elektriciteit verbruikt daarvoor in de plaats. Uiteraard ook een elektrisch kooktoestel. Terwijl wij weten dat er voorlopig en dat kan tientallen jaren zijn, een schreeuwend tekort is aan voldoende elektriciteit.


Voorzitter,
De energietransitie is volop in beweging en goede oplossingen zijn niet morgen al beschikbaar. Denk aan Kerncentrales en Waterstof. Daarom is het niet slim om nu al, alle woningen van het gas af te halen. De huidige gasleidingen kunnen uitstekend voor Waterstof worden hergebruikt. Ook veel goedkoper dan de maatregelen die u nu voorstelt.


Een goed advies wil u nu wel geven voorzitter en dat is om met medewerking van het RIJK snel te beginnen met subsidies en ruime belastingtechnische maatregelen alle woningen in onze stad GOED te isoleren. Het verbruik van gas zal dan al méér dan halveren. En als er voldoende Waterstof is, het gasketeltje ombouwen naar een H2-ketel. Veel goedkoper, minder problematisch en ook bij het douchen altijd warm water.


Al met al voorzitter.
Onze fractie heeft nog veel te veel bezwaren om in te kunnen stemmen met dit raadsvoorstel.


Haastige spoed is zelden goed.


Dank u wel

Ik deel graag dit interessante artikel van Radar. Een artikel dat de moeite waard is om te lezen. #Radar #AVROTROS https://radar.avrotros.nl/artikel/fragment-onverklaarbaar-hoog-verbruik-bij-blokverwarming-60037