Politiek Beleidsplan

De politieke vereniging Lijst Pim Fortuyn Eindhoven is in 2004 opgericht vanuit de landelijke partij die in 2002 vanuit het niets met 26 zetels in de Tweede Kamer kwam.
Maar ...wat doen en willen  wij in Eindhoven? (Lees verder)

Fractieleden Lijst Pim Fortuyn

Rudy Reker
Fractievoorzitter

 
Reker-Lilian Wiebers
Fractiemedewerkster 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Damian Dassen
Commissielid Lijst Pim Fortuyn.
Bestuurslid
Jonge Fortuynisten

Jonge Fortuynisten

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Stef Kleine Staarman
Voorzitter
Jonge Fortuynisten 

 

 

 

 

 

 

 

 
Timo Hoogerwaard
Secretaris
Jonge Fortuynisten

 

 

VVD fractie in Eindhoven ook hypocriet?


De scheiding van moskee en staat in staat van ontbinding

VNG Vereniging van Nederlandse Gemeenten

Bijdrage: Alexander van Hattem

Aangezien ik onlangs in de Eindhovense raadscommissie een discussie heb gehad over scheiding van kerk en staat bij het evenementenbeleid - vanwege het opnemen van het Suikerfeest bij de Al Fourqaanmoskee in deze stad als onderdeel van dit beleid, even aandacht voor een 'handreiking' van de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten (VNG) over dit onderwerp en hoe een landelijke politieke partij - in dit geval de VVD - hier hypocriet mee omgaat.

De VNG bracht onlangs een brochure uit over gemeenten en de scheiding van kerk en staat. Dit stuk is overduidelijk geschreven met een rozerode islamofiele PvdA bril - met het Amsterdamse beleid (Cohen/Marcouch/Elatik) als het leidende voorbeeld in deze...

Kort samengevat komt het er op neer dat volgens de VNG gemeentelijke ondersteuning van - met name islamitische - religieuze activiteiten op zichzelf geen probleem hoeft te zijn, zolang het maar bijdraagt aan maatschappelijke doelstellingen en er op lokaal niveau een pragmatische oplossing wordt gezocht.

Sowieso is het hele stuk al doorspekt van het idee dat de islam als godsdienst gelijksoortig is aan het Christendom, daarbij het punt dat de islam niet enkel een religie is, maar een allesbeheersend politiek-maatschappelijk stelsel geheel buiten beschouwing latend.

Verder viel me de reactie van de VVD op dit stuk op - voor de bühne, in de Tweede Kamer, verwerpen ze het zogenaamd - zoals blijkt uit de bijdrage van VVD-kamerlid Paul de Krom, maar in de praktijk doen de lokale VVD-afdelingen even hard mee aan het vertrappen van de scheiding van kerk en staat. In dit geval moskee en staat, zoals ik bij de eerder genoemde discussie heb gemerkt. De Krom stelt namelijk - op zichzelf terecht - het volgende:

"Doelen ten behoeve van het algemeen belang, dienen in principe niet via religieuze  instellingen te worden bereikt. Taallessen en huiswerkbegeleiding dienen via neutrale organisaties plaats te vinden en niet in moskeeën. Wij wensen geen subsidiering van katholieke processies, maar ook niet van Iftarmaaltijden. (...) Daarom vinden wij dat subsidies of inschakeling van religieuze evangelische organisaties in beginsel niet moeten worden betrokken bij de uitvoering van overheidsbeleid."

Dit staat haaks op wat de VVD in de Eindhovense gemeenteraad doet door in te stemmen met het evenementenbeleid - en in het debat daarover mijn standpunt, wat feitelijk overeenkomt met het landelijke VVD-standpunt, samen met de linkse fracties trachten onderuit te halen met verwijzingen naar Sinterklaas en het kerstfeest. Daarbij verontachtzamen zij het feit dat dit niet-religieus bepaalde tradities zijn, in tegenstelling tot een door een moskee georganiseerd religieus feest. Dat de VVD met een dergelijke houding van veel holle woorden en tegenstrijdige daden zo laag staat in de peilingen is dan ook allerminst verbazingwekkend.

Voor de volledigheid mijn bijdrage hieromtrent in de Eindhovense raadscommissie en de link naar het stuk van De Krom en de VNG-brochure:

Commissievergadering 14 juli 2009

"De programmalijn wijk- en buurtevenementen is wat ons betreft echter niet akkoord, zoals wij ook bij de vorige commissiebehandeling van het evenementenbeleid opmerkten zijn wij het er vanuit het oogpunt van scheiding van kerk- en staat volstrekt mee oneens dat het Suikerfeest bij de Al Fourqaanmoskee in deze programmalijn is opgenomen. Dit wordt genoemd als een wijk- en buurtevenement maar is een religieus feest van één specifieke bevolkingsgroep en hoort niet thuis in het gemeentelijk beleid. Zeker niet bij een moskee die structureel in beeld is bij de AIVD en een kwaadaardige salafistische ideologie verspreidt.

In haar beantwoording geeft wethouder Mittendorff aan dat zij dit punt zeker niet zal wijzigen omdat zij dit juist ziet als een verrijking voor de stad en blij te zijn met de evenementen van de verschillende culturen. Naar het idee van de fractie Lijst Pim Fortuyn is daarmee de weg vrij voor gemeentelijke ondersteuning van alle religieuze activiteiten van iedere religieuze stroming.

Het Suikerfeest is een religieus islamitisch feest in tegenstelling tot evenementen als Sinterklaas en Kerst – die een onderdeel vormen van de Nederlandse tradities en zijn niet – zoals sommige fracties stellen – louter religieuze Katholieke activiteiten, deze feesten zijn er voor iedereen met wat voor geloof dan ook – wat bijvoorbeeld blijkt uit de kerstboom wat geen Christelijk symbool is. Dit in tegenstelling tot het islamitische Suikerfeest.

De reactie van de wethouder is schokkend naïef te noemen, aangezien we hier te maken hebben met een moskee met een gevaarlijke salafistische stroming – onze fractie zal daarom ook tegen dit voorstel stemmen omdat het organiseren van het Suikerfeest door het Leefbaarheidsteam Kronehoef een ondermijning is van de scheiding van kerk en staat."

http://www.lijstpimfortuyn-eindhoven.nl/index.php/nieuws/509-raadsvoorstel-evenementenbeleid

Link naar de VNG-brochure:
http://www.vng.nl/Documenten/Extranet/Gemeenterecht/2009/Tweeluik%20Religie%20en%20publiek%20domein.pdf

Link naar de bijdrage van Paul de Krom:
http://www.pauldekrom.vvd.nl/nieuws_9861/18926