Politiek Beleidsplan

De politieke vereniging Lijst Pim Fortuyn Eindhoven is in 2004 opgericht vanuit de landelijke partij die in 2002 vanuit het niets met 26 zetels in de Tweede Kamer kwam.
Maar ...wat doen en willen  wij in Eindhoven? (Lees verder)

Fractieleden Lijst Pim Fortuyn

Rudy Reker
Fractievoorzitter

 
Reker-Lilian Wiebers
Fractiemedewerkster 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Damian Dassen
Commissielid Lijst Pim Fortuyn.
Bestuurslid
Jonge Fortuynisten

Jonge Fortuynisten

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Stef Kleine Staarman
Voorzitter
Jonge Fortuynisten 

 

 

 

 

 

 

 

 
Timo Hoogerwaard
Secretaris
Jonge Fortuynisten

 

 

(Afbraak) Cultuur Totaal


Commissie JGOSC 9 december 2009


De fractie Lijst Pim Fortuyn is in principe  een voorstander van het snijden in kunstsubsidies – Cultuur Totaal hád een mogelijkheid kunnen zijn om deze sector goed te herstructureren op grond van heldere criteria en mét draagvlak in de samenleving. Helaas is de  commissie Post niets meer geworden dan de vele weinig objectieve subsidiefondsen die ons land al jarenlang kent en de subsidiebedragen vooral naar eigen smaak verdeelt en in plaats van te snijden om nog meer belastinggeld vraagt. Over dergelijke subsidiefondsen citeer ik graag de vermoorde filmmaker Theo van Gogh, die het kunstenaarschap op de eerste plaats als een roeping zag en vond dat subsidiëring van kunst tot niet meer dan middelmatigheid leidde:

“Zou het niveau van de vaderlandse beeldende kunst inderdaad teruglopen als morgen de subsidiekraan dichtgaat? Ik vrees van niet. (…) Ook vroeg ik me af of in landen waar geen subsidie wordt verstrekt, de kunst minder hoogtepunten kent.”

Woorden waarin onze fractie zich goed kan vinden en hij - Theo van Gogh - gaf zelf ook het goede voorbeeld door geen subsidie meer aan te vragen, maar in plaats daarvan een tweede hypotheek op zijn huis te nemen om zijn films te kunnen maken.

Voor de situatie hier in Eindhoven rond Cultuur Totaal zien we hetzelfde: een dans om het gouden kalf van de subsidiepotten, maar de beoordeling op inhoudelijke kwaliteit is volstrekt onduidelijk. De overwegingen van de commissie Post in haar rapport zijn zéér summier te noemen, de criteria die zij hanteren zijn niet helder en niet te objectiveren. Een falende instelling als PopEi blijft onverminderd haar subsidie behouden. Ondertussen worden voor bijvoorbeeld Museum Kempenland de bezoekersaantallen meegenomen in de overweging, wat voor de andere instellingen niet het geval is.

Dit is kenmerkend voor de vaagheid waarmee héél Cultuur Totaal al van begin af aan door omgeven is.

Verder is het Initiatief Erfgoed op zichzelf waardevol, echter moet men geen oude schoenen weggooien voordat je nieuwe hebt. Maak gebruik van de in 75 jaar opgebouwde gedegen expertise van Museum Kempenland en de recente ervaringen van de Negende. In plaats van dit op te heffen terwijl er niet eens een concrete bestemming is voor de monumentale Steentjeskerk.

Op zichzelf is onze fractie er een voorstander van efficiënt en zuinig om te gaan met cultuurbudgetten – het is echter onzin om op grond van onzorgvuldige criteria een besluit te nemen en bovendien dezelfde hoeveelheid geld – zoniet nog meer – weer rijkelijk te spenderen aan nieuwe projecten.

In de visie van de commissie Post is volop ruimte voor zogenaamde ‘vernieuwing’, dit in de context van een “veranderende samenleving”. Als zulke vernieuwing zich manifesteert in projecten als protestmarsen tegen zwarte piet of graffiti-vandalisme als urban culture die de laatste jaren over deze stad zijn uitgestort en anderzijds gevestigde en geliefde instellingen met veel draagvlak in stad en regio wegbezuinigd worden, dan heeft onze fractie geen vertrouwen in dit voorstel.

Wij zullen er dan ook zeker niet mee instemmen.


Interrupties fractie Lijst Pim Fortuyn eerste termijn:

De SP stelt in haar betoog ook het Van Abbemuseum af te willen rekenen op haar prestaties – als de SP op dit vlak met een initiatief komt in de vorm van een motie, amendement of anderszins zal de fractie Lijst Pim Fortuyn dit graag steunen. Op de vraag of we dit kunnen verwachten antwoordt de SP de komende weken af te wachten waarmee ze zullen komen.

'Eindhoven Nu' pleit voor meer mogelijkheden voor culturele initiatieven voor “Nieuwe Nederlanders”. De fractie Lijst Pim Fortuyn geeft aan dat dit reeds bestaand beleid is, zoals wij al aangaven bij de begrotingsbehandeling: hierin wordt al structureel ruimte vrijgemaakt voor culturele projecten specifiek voor allochtonen – wat overigens naar ons idee een slechte zaak is, omdat dit juist leidt tot segregatie in de kunst- en cultuursector. Onze fractie ziet – in tegenstelling tot 'Eindhoven Nu' – niet in waarom kunst en cultuur voor groepen zogenaamde “Nieuwe Nederlanders” niet plaats zou kunnen vinden binnen bestaande instellingen en hiervoor speciale instellingen ten behoeve van allochtonen in het leven zouden moeten worden geroepen.

Bijdrage fractie Lijst Pim Fortuyn Eindhoven, Alexander van Hattem