Politiek Beleidsplan

De politieke vereniging Lijst Pim Fortuyn Eindhoven is in 2004 opgericht vanuit de landelijke partij die in 2002 vanuit het niets met 26 zetels in de Tweede Kamer kwam.
Maar ...wat doen en willen  wij in Eindhoven? (Lees verder)

Fractieleden Lijst Pim Fortuyn

Rudy Reker
Fractievoorzitter

 
Reker-Lilian Wiebers
Fractiemedewerkster 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Damian Dassen
Commissielid Lijst Pim Fortuyn.
Bestuurslid
Jonge Fortuynisten

Jonge Fortuynisten

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Stef Kleine Staarman
Voorzitter
Jonge Fortuynisten 

 

 

 

 

 

 

 

 
Timo Hoogerwaard
Secretaris
Jonge Fortuynisten

 

 

Algemene politieke beschouwingen



Raadsvergadering 16 juni 2009


In het licht van de Kadernota 2010 – 2013 en de Stadsmonitor 


Voorzitter
In deze politieke beschouwingen, geven wij aan de hand van de Stadsmonitor over 2008, eerst een korte terugblik. De LPF is kritisch. Jazeker zoals altijd, maar tegelijkertijd ook realistisch. Wat de burgers van deze stad stoort, is de afstandelijkheid van alles wat met het besturen van deze stad heeft te maken en de stroperige besluitloosheid, als er juist daadkracht wordt verwacht. Soms ligt dat aan het stadsbestuur waar de raad deel van uitmaakt, soms ligt dat aan de communicatie welke te wensen overlaat. In het ander geval laten ambtenaren het t.o.v. burgers steken vallen.

Ik weet het voorzitter, binnenkort met het nieuwe vergadersysteem moeten een aantal zaken beter worden. Maar laten wij wel waken dat bij het nieuwe vergadersysteem de raad niet monddood wordt gemaakt. M.a.w. ‘Laten wij waken over de vrijheid van het spreken’.

Wat mijn fractie ook zorgen baart is de structurele achterstand voor mensen met een laag inkomen. Het college zal alle zeilen moeten bijzetten, om te zorgen dat door de economische crisis de achterstand voor hen niet verder toeneemt. Eén van de mogelijkheden is om hen te verplichten werk te laten doen ten behoeve van de Eindhovense gemeenschap, voorzover zij geen ander werk hebben. Wij moeten hen daarvoor natuurlijk extra belonen. Dan is daar niets mis mee en tevens is het een grote uitdaging, maar zeer de moeite waard het toe te passen.

Iets wat wij in onze samenleving – dus ook in deze stad – bijna normaal zijn gaan vinden, zijn probleemgroepen waar veel burgers, maar ook hulpdiensten zoals politie, ambulancebroeders en brandweer hinder of overlast van ondervinden. Maar voorzitter dat is niet normaal! Het zijn niet alleen een aantal jongerengroepen die voor ernstige overlast zorgen, maar het zijn ook de dak- en thuislozen, waarvan velen van hen aan de drank- of drugs zijn verslaafd. Zeker in- en naar die wijken toe  waar deze opvang is gevestigd.

Mijn fractie vindt het nog steeds ontoelaatbaar dat onze zorg – na vele jaren van pappen en nathouden – zich niet verder strekt dan de nachtopvang, waarbij wij weten dat de overlast de volgende morgen zich weer in alle hevigheid voortzet.

Alleen zorgen voor slaapgelegenheid tijdens de nachtelijke uren, is voor de LPF niet voldoende. Al deze mensen zijn – door welke oorzaken dan ook – in grote problemen geraakt en konden daardoor zover afglijden. Deze mensen moeten daadwerkelijk geholpen worden voorzitter, want wat wij nu doen lijkt humaan, maar deze humaniteit is niet voldoende, door hen alleen halfpension met nachtopvang aan te bieden. Ook overdag zullen wij hen moeten opvangen en in geval van verslaving, zullen wij hen daarvan moeten afhelpen en daarna verder begeleiden naar een normaal menselijk bestaan. Nagenoeg al deze mensen hebben begeleiding, dan wel medische begeleiding nodig.

Natuurlijk kost dat geld, maar de ca. 10 miljoen euro die er jaarlijks structureel aan opvang voor Novadic en Neos wordt uitgegeven moet worden doorbroken. Met alle respect voor diegenen die nu in de opvang werkzaam zijn moet het anders en beter. De eigen cultuur en baan in stand houden is niet voldoende. Het is ook niet de juiste methode. De 10 miljoen die nu jaarlijks nodig is kan hiervoor gebruikt worden. Desnoods mag er van de LPF – in dit  prille stadium – meer geld naar toe, dat betaalt zichzelf dubbel en dik terug. Dus er moet niet alleen meer gebeuren, maar het moet vooral anders gebeuren, indien wij tenminste serieus een structurele oplossing nastreven.

Voorzitter
Ik hoop dat het een drukfout is op pagina 1, maar er staat werkelijk dat de overlast door jongeren is afgenomen. Enkele regels verder staat dat Eindhoven relatief weinig jeugdigen heeft die verdacht worden van een delict. Mijn fractie heeft geen veiligheidsanalyse nodig om te weten, dat de handhaving en de noodzakelijke correcties en/of processen verbaal van de Eindhovense politie, voor dit soort overlast ver beneden de maat zijn. 

Als sprekend voorbeeld kunnen we Blixembosch nemen, waar naar zeven jaar klagen door de bewoners en één jaar intensief doorgeleiden van deze problemen door de Lijst Pim Fortuyn naar het college en de politie, eindelijk het kwartje bij u is gevallen. Het is jammer dat er nog verschil van inzicht bestaat tussen de politie en mijn fractie over het nut van zichtbare wijkbrigadiers, voor meerdere uren per dag in alle Eindhovense wijken, die vroegtijdig de problemen kunnen signaleren en oppakken. Wij moeten dweilen voorzitter met de kraan dicht?

De burgerparticipatie – wat eigenlijk gewoon communicatie is – staat hoog op uw agenda. Dat is geweldig. Maar te dikwijls en te vaak – zelfs de afgelopen week nog met de bestemmingsplanwijzigingen ‘Strijp binnen de Ring’ en ‘Kerkdorp Acht’ – merk ik dat er met de belanghebbenden slecht en onvoldoende is gecommuniceerd.

Deze besluiten moeten dan niet doorgedrukt worden met een ‘Mea Culpa’ maar worden teruggenomen. Juist met dit soort zaken kun je als gemeentebestuur het vertrouwen winnen van de burgers. Doe je dat niet, grijpen dezelfde burgers deze weigering aan, om bij de volgende verkiezingen weer niet te gaan stemmen.

Voorzitter
Het is niet allemaal kommer en kwel. Er zijn ook goede zaken te melden. Het doet mijn fractie zichtbaar genoegen, dat eindelijk wordt gewerkt aan de bereikbaarheid van deze stad. Nee, niet alleen de Randweg met al zijn prachtige kunstwerken, nee ook de doorstroming van het verkeer in deze stad heeft uw volledige aandacht, waarbij ook de fietsers niet worden vergeten. Na 40 jaar krijgt onze stad weer een ‘groene golf’ op de Rondweg of Ring zoals deze tegenwoordig wordt genoemd. Maar ook de noodzakelijke maar niet minder hinderlijke verkeerslichtinstallaties worden of zijn inmiddels vervangen. Namens de Eindhovense burgers, onze bedrijven maar ook alle andere verkeersdeelnemers in deze stad, zeg ik u hiervoor hartelijk dank.

Door nu nog de voorkeursbehandeling van nagenoeg lege stadsbussen – die de Ring moeten oversteken – nog aan banden te leggen, wordt de doorstroming nog beter. Dat is ook goed voor het milieu en daar moet deze raad toch gevoelig voor zijn.

Voorzitter
Over de kadernota heerst bij mijn fractie voorzichtigheid. Dezelfde voorzichtigheid proeven wij ook bij het college. Prima, want wij allen weten niet wat deze wereldwijde economische crisis voor ons allemaal nog in petto heeft. U doet er goed aan – en u zegt het zelf al – om de vinger aan de pols te houden en waar nodig te anticiperen. Ook wij als Lijst Pim Fortuyn kunnen niet in de toekomst kijken, dus voorzichtigheid is troef.

Waar wij als LPF wel blij mee zijn, is dat u de raadsvragen die mijn fractie in april heeft gesteld over het achterwege laten van tariefsverhogingen, heeft gehonoreerd en zoals wij ook in deze kadernota kunnen lezen, het college de prijscompensatie voor goederen en diensten volledig achterwege heeft gelaten.

Natuurlijk heeft het 0-tarief gevolgen voor het uitgavenpatroon, dus ligt er een mooie taak  en uitdaging voor het college om kritische de uitgaven in de hand te houden. En de LPF zou de LPF niet zijn als wij u niet een paar goede suggesties geven waar er volgens mijn fractie op bezuinigd kan worden. Te denken valt ondermeer aan het beëindigen van de Stedenbanden en die geldverspilling overlaten aan Den Haag. Maar ook om de Eindhovense subsidiestromen kritisch tegen het licht te houden. Ook daar is een wereld te winnen.

Toch mag onze Vaderlandse en Eindhovense economie niet stil vallen, omdat het anders jaren kan duren, voordat wij de weg naar boven weer hebben gevonden. Dat kunnen wij in Brainport niet gebruiken. Ook mag de cultuursector – waar naar de mening van de LPF in zijn totaliteit te veel subsidie in wordt gepompt – niet wegvallen. Maar met bedrijfsmatig handelen is het ook voor deze sector een uitdaging om creatief te worden. Dit college heeft al het goede voorbeeld te geven door een ‘trap op, trap af’ systematiek uit de kast te halen.

Voorzitter
Al met al biedt deze economische crisis ook kansen. Kansen, om onnodige en te hoge uitgaven aan te pakken. Daarbij moet je niet schromen om nieuwe wegen in te slaan, indien blijkt dat oude wegen verstopt zijn geraakt of oude gewoonten niet meer adequaat functioneren.

Het zou zomaar kunnen zijn dat u aan de voorkant de overlast van zowel criminaliserende hangjongeren als wel dak- en thuislozen aan gaat pakken. Dat scheelt al een slok op de bekende borrel. Laat dat het begin worden van uw aanpak. De burgers van deze stad zullen u daar dankbaar voor zijn.

Rudy Reker, fractievoorzitter Lijst Pim Fortuyn