Politiek Beleidsplan

De politieke vereniging Lijst Pim Fortuyn Eindhoven is in 2004 opgericht vanuit de landelijke partij die in 2002 vanuit het niets met 26 zetels in de Tweede Kamer kwam.
Maar ...wat doen en willen  wij in Eindhoven? (Lees verder)

Fractieleden Lijst Pim Fortuyn

Rudy Reker
Fractievoorzitter

 
Reker-Lilian Wiebers
Fractiemedewerkster 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Damian Dassen
Commissielid Lijst Pim Fortuyn.
Bestuurslid
Jonge Fortuynisten

Jonge Fortuynisten

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Stef Kleine Staarman
Voorzitter
Jonge Fortuynisten 

 

 

 

 

 

 

 

 
Timo Hoogerwaard
Secretaris
Jonge Fortuynisten

 

 

Kadernota en de Kredietcrisis


Raadsvergadering 30 juni 2009

In het licht van de Kadernota 2010 – 2013 en de Kredietcrisis 

Voorafgaand aan de raadsvergadering van 30 juni hebben er verschillende – al dan niet gecombineerde – commissievergaderingen plaatsgevonden, die in wisselende samenstelling door onze fractieleden werden bijgewoond. Het doel van deze raadsvergadering was om de kadernota, die het college had opgesteld kritisch door te nemen en dan wél of niet goed te keuren. Dat dit in het licht van de huidige economische crisis geen eenvoudige opgave was zal duidelijk zijn. Aan de hand van de kadernota kunnen het college en haar ambtelijk apparaat binnen deze kaders aan de slag om voor 2010 een sluitende begroting aan de raad te presenteren, want ondanks de economische crisis draait de wereld gewoon door.

Zoals u hierna kunt lezen zijn wij kritisch geweest, doch deze keer ook loyaal aan het huidige college omdat het NRE debakel – wat ons als Gemeente Eindhoven een schadepost heeft opgeleverd van 100 tot 200 miljoen euro – niet is veroorzaakt door deze coalitie, maar in de periode daarvoor waarin Leefbaar Eindhoven, het CDA, D66 en GroenLinks het dagelijks bestuur van Eindhoven vormden.

De Lijst Pim Fortuyn heeft de kadernota – met vooraf verschillende opmerkingen, aandachtspunten en adviezen aan het college goedgekeurd. Ook hebben wij enkele amendementen en moties van ander partijen ondersteund. Zoals het amendement van GroenLinks over het armoedebeleid in deze stad en de motie die een einde moet maken aan de toerenhoge bedragen – ruim 30 miljoen euro per jaar – die verband houden met het inhuren van externe medewerkers.

Door een vooruitziende blik had de LPF deze motie vorig jaar al ingediend maar werd toen niet door de meerderheid van de raad ondersteund. (Nee, natuurlijk niet!) Nu werd deze motie wél raadsbreed ondersteund. Maar door het niet aannemen van onze motie in 2008, hebben wij als Gemeente Eindhoven weer meer dan 10 miljoen euro over de balk gegooid. Dat is – als wij de verkwanseling van de NRE even buiten beschouwing laten – precies het negatieve bedrag waarmee het boekjaar 2008 werd afgesloten.

Zoals u uit de krant heeft kunnen vernemen heeft zowel het CDA als de LPF een motie van andere lokale partijen – over de zogenaamde van Gijzel-norm – niet ondersteund. Deze motie die te algemeen werd gesteld – dat men een einde wilde maken aan de ‘graaicultuur’ – moet  inkomens van topmanagers aan banden leggen. Uitvoering van deze motie is in de praktijk onuitvoerbaar, wil je tenminste ‘kanjers’ in je organisatie hebben. Hierbij je vinger aan de pols houden en opletten wat er gebeurt is een betere manier. Wethouder Hans-Martin Don gaf dit in zijn bijdrage eerder ook al aan.

Het bovenstaande geeft mij als fractievoorzitter toch een dubbel gevoel. Dat was toen de LPF in de vorige raadsvergadering als enige fractie tegenstemde, toen er een besluit werd genomen om 300 duizend euro op jaarbasis om zogenaamde jongerenwerkers beschikbaar te stellen die gezamenlijk 96 uur per week in touw dienen te zijn. Dat is 100 duizend euro per man voor een deeltijdbaan van 32 uur per week. Dat vinden wij als Lijst Pim Fortuyn – gezien de bereikte resultaten – nu schandalig veel. Voor dat geld heb je ook 6 wijkagenten die – als de politiek in Eindhoven het wil (!) – een beter resultaat kunnen scoren.

Hierna kunt u zowel de bijdrage van onze fractie lezen aangaande de kredietcrisis alswel onze bijdrage voor de kadernota. Deze zijn uitgesproken in de raadsvergadering van 30 juni 2009.



Behandeling Kredietcrisis

Voorzitter

Een beoordeling geven over het Aanvalsplan m.b.t. de kredietcrisis geeft mijn fractie een dubbel gevoel.
- Enerzijds mag de economie niet stilvallen, integendeel zelfs. Wij zullen met alle beschikbare middelen deze economie en daarbij de werkgelegenheid in onze stad en regio draaiende moeten houden.
- Anderzijds moeten wij zo min mogelijk gebruik maken van de reeds voorbestemde NRE gelden, omdat daar een enorm financieel gat is gevallen, wat toch gedicht moet worden. Maar daar wil ik het vandaag niet over hebben.

Bijzonder jammer en onbegrijpelijk vindt mijn fractie dat VDL – wie kent dat bedrijf, dat duizenden mensen werk bezorgt niet – wederom, na Eindhoven met M.A.N bussen in de stad zelf, daarna in Nijmegen met een ander Duits merk en nu in Groningen die met Mercedes in zee is gegaan, daardoor drie geweldige grote miljoenenorders is misgelopen, wat vele, zeer vele manjaren werk in deze regio had opgeleverd. Een gemiste kans, omdat minister Donner in dat geval veel minder geld uit had hoeven geven aan werktijdverkorting in deze bedrijven en daarmede ook in de toeleveringsbedrijven.

Maar er zijn meer producten die wij als gemeente Eindhoven ook liever elders kopen dan bij onze Eindhovense bedrijven. Denk hierbij maar aan de ondergrondse containers die wij in onze stad plaatsen. Ja inderdaad, die produceert VDL ook, maar kopen wij ook elders.

En hoe is het gesteld met de Europese aanbesteding van onze beveiligingscamera’s die ook op meerdere plaatsen in deze stad te koop zijn? Wellicht lag hier – nee anders gezegd: ligt hier voor de nabije toekomst ook een schone taak weggelegd voor onze gemeente. Ook na de kredietcrisis! De Lijst Pim Fortuyn wil dit onnodig vreemdgaan in Eindhoven nooit meer meemaken, want wij beschadigen ons imago hiermee geweldig.

Terug naar vandaag

U als college heeft 171 projecten in uw wensenmandje liggen. Vooruitlopend op deze vergadering heeft u als college er 33 items uitgeselecteerd, waarmee wij snel kunnen starten. De financieringen daarvoor zijn ten dele rond of er is extern geld toegezegd, danwel is de mogelijkheid daartoe aanwezig. U hebt toegezegd dat een sluitende begroting mede uitgangspunt is geweest. Mooi zo. Chapeau!

Mijn fractie is tevreden met de wijze waarop u als college hierbij het initiatief heeft genomen. Natuurlijk is het zo dat wij sommige projecten – die nu niet bij de selectie horen –  liever wél hadden meegenomen, terwijl wij ook sommige projecten graag eruit hadden gehaald. Denk bij het laatste maar aan de 2 ½ miljoen euro – slechts tot eind volgend jaar – om een aantal Marokkaanse jongeren op te voeden. Dat is water naar de zee dragen.

Voorzitter daar zijn betere en goedkopere middelen voor die reeds bewezen hebben wél te werken, terwijl wij na alle reeds miljoenen kostende en mislukte projecten nog steeds als een blind paard op deze heilloze weg doorgaan. Daar schaam ik mij als raadslid van de Lijst Pim Fortuyn in deze stad, diep voor.

Maar goed, als wij deze lijst met 12 fracties hadden moeten maken, schiet dat ook niet op en spannen wij het paard daarmee achter de bekende wagen.

Nog los van de ingediende moties of amendementen, die de LPF apart zal beoordelen, kan mijn fractie instemmen met dit Aanvalsplan Kredietcrisis.

Rudy Reker, fractievoorzitter Lijst Pim Fortuyn



Vaststellen Kadernota 2010 – 2013

Voorzitter

Het vaststellen van de Kadernota is niets meer dan de goedkeuring van de raad verlenen – of niet natuurlijk – aan de kaders waarbinnen het college de komende jaren kan en mag werken. Een richtinggevend document waarbij de exacte projecten en cijfers later worden ingevuld.

Dat dit in deze periode van een mondiale kredietcrisis een uiterst moeilijke opgave is, kan mijn fractie geheel onderschrijven. Maar toch; om even in voetbaltermen te spreken, moeten wij gezamenlijk zorgen dat de bal blijft rollen. In dit geval de economische bal.

Daarom lijkt het mijn fractie niet verstandig om nu deze kadernota – die mede door de economische crisis, maar ook door de financiële problemen bij de NRE voorzichtig is samengesteld – dicht te timmeren. De economische toestand in de wereld – en daarmede ook de sociale aspecten van minder draagkrachtige Eindhovense burgers – verandert met de dag en dan moet je als Eindhovens college snel kunnen bijsturen.

Wel wil de Lijst Pim Fortuyn het college adviseren om afgewogen keuzes te maken.

- Investeer in de economische afdeling van onze Gemeente Eindhoven, omdat juist zij mede kunnen bewerkstelligen dat Eindhovense producten gewild en verkoopbaar zijn. All over the World!

- Geen Europese aanbestedingen doen, die met een beetje gezonde creativiteit, geheel legaal en onnodig zijn.

- Zorg mede daardoor dat de werkgelegenheid in deze stad en in deze regio op het gewenste niveau blijft bestaan.

- Creëer nieuwe banen voor laag opgeleide mensen, zoals conducteur in het Openbaar Vervoer.

- Maar dat kan ook door banen te creëren, waarbij het achterstallig onderhoud in deze stad wordt aangepakt. Daarbij snijdt het mes aan meerdere kanten. Maar dat zult u wel kunnen begrijpen.

- Andere activiteiten die veel geld en energie opslokken – zoals design en culturele instellingen – op een laag pitje zetten of zelfs het pitje uitdraaien. Als zij echt iets toe te voegen hebben, moeten zij zichzelf kunnen bedruipen.

- Alles moet gebaseerd zijn op werkgelegenheid en om de Eindhovense en regionale economie te stimuleren.

- Zo ook het per direct stoppen met het geldverslindende en nietszeggende Stedenbandenbeleid.  Het lost namelijk geheel niets op.

- Gebruik het weinige geld van deze stad op een verstandige manier. In- en voor onze stad Eindhoven.

Mijn fractie wil met deze adviezen maar aangeven dat wij allen niet huiverig moeten zijn om nieuwe wegen in te slaan, maar ook om gedurfde keuzes te maken. Niet alleen voor het komende jaar, maar ook voor een lange, zeer lange  periode daarna.

Rudy Reker, fractievoorzitter Lijst Pim Fortuyn