Raadsvoorstel prioriteiten Beleidskader Veiligheid
Bestuur & Economische Zaken BEZ
Commissie vergadering 13 juli 2009
Voorzitter
Sociale veiligheid en daardoor de leefbaarheid voor Eindhovense burgers en voor ondernemers is voor de Lijst Pim Fortuyn één van de 6 speerpunten, waar wij de afgelopen raadsperiode veel aandacht aan hebben geschonken. En u kunt gerust zijn, dat zullen wij blijven doen, net zo lang tot dit nodig is.
Alle ambtelijke plannen van dit College, het overvolle Veiligheidshuis en Justitie om deze stad veiliger te maken, verzanden in onnodige bureaucratie.
Wat heel Eindhoven al jaren had ervaren moest eerst wetenschappelijk bewezen worden door externe deskundigen. Dat waren na zijn aantreden de eerste daadkrachtige woorden van onze burgemeester, de heer van Gijzel om de criminaliteit in deze stad aan te pakken. Mooi zo.
Voor de zomer in 2008 werd er een ‘Visitatiecommissie Veiligheid Eindhoven’ in het leven geroepen. Na het verschijnen van dit helder rapport – in november 2008 – wat alleen maar bevestigde wat iedereen al lang wist, werd onder de raadsleden een ‘Werkgroep Veiligheid’ ingesteld.
Nee, ook dat bleek niet voldoende. En weer kwam er een nieuw rapport. Dit keer van het COT, ‘Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement’. Ik constateer hiermee dat wij in Eindhoven veel rapporten nodig hebben en nog meer plannen moeten bespreken om een simpel veiligheidsbeleid op straat neer te zetten.
Waar wij in Eindhoven inmiddels wereldkampioen in zijn, is het creëren van een Overlegstructuur zonder Daadkracht. Wat u in mijn betoog heeft gemist is dan ook het woordje Politie. Inderdaad!
Uiteindelijk zullen zij de regels en de wet moeten handhaven. Maar dat gaat moeizaam als de meeste politieagenten niet in de wijken en op straat zijn te vinden. Dit terwijl 6 van de 7 politiebureaus in deze stad na 5 uur en op zaterdag, zon- en feestdagen zijn gesloten.
Met Stap 5, Methode Kernbeleid, zoals u dit raadsvoorstel benoemd zijn wij volgende week 21 juli – na ruim één jaar na uw daadkrachtige woorden – pas op de helft (!) van de 10 bureaucratische stappen die u als burgemeester en verantwoordelijk voor Veiligheid en Openbare Orde in deze stad wenst te nemen.
Maar dan zijn wij er nog niet. Volgens dit raadsvoorstel komt er eerst een ambtelijke uitwerking die op 10 november in de raad komt en op 17 december van dit jaar moet het Actieplan nog in de Veiligheidsdriehoek worden vastgesteld. Omdat daarna het kerstreces begint, kan het plan pas in de loop van 2010 ten uitvoer worden gebracht. Over daadkracht gesproken!
Voorzitter
Is het voorjaar van 2010 dan haalbaar? Nee, mijn fractie denkt van niet, want ondanks alle goede bedoelingen van de agenten zelf zijn er, door allerlei bureaucratische omstandigheden en geoorloofd afwezigheid, te weinig agenten daadwerkelijk inzetbaar. Dus zijn wij na 2 jaar terug bij af. Dit met een verschil; in deze 2 jaar zijn er vele vergaderuren verloren gegaan en miljoenen euro’s van Eindhovense belastingbetalers onnodig over de balk gesmeten.
Waar de Lijst Pim Fortuyn voor pleit is kort en bondig de politie haar werk laten doen, met repressie waar het nodig is. Daar zijn zij ook voor opgeleid. Dit ongeacht de afkomst, de kleur, religie of sekse van de daders. Het respect en ontzag voor de politie op straat moet terugkomen. Geen linkse hobbyclubjes meer van pappen en nathouden. Dat moet de duidelijke boodschap zijn. Het is de plicht van de politiek, dus ook van deze gemeenteraad om de politie daarin te steunen.
Voorzitter
Dan het ontwerp raadbesluit zelf. Mijn fractie zal daar mee instemmen, niet omdat wij in het succes van deze werkwijze geloven, maar omdat dit beter is dan niets.
Rudy Reker, fractievoorzitter Lijst Pim Fortuyn
http://www.ed.nl/regio/eindhovenstad/article5249076.ece
Noot redactie
Het artikel in het Eindhovens Dagblad van 14 juli is uitgebreider dan op de website van het ED is te lezen. Het ontbrekende deel waar de LPF in word genoemd zullen wij hieronder voor u publiceren.
(...) De LPF hekelde de trage gang van zaken en het gebrek aan daadkracht van de burgemeester. Dat leverde hem hoon op van Groen Links en PvdA. Ook van Gijzel verwierp de kritiek. 'Ik heb haast, maar het beleid moet ook zorgvuldig tot stand komen.'